Blog, Večera

Ako robím kváskový chlieb

Veľa kamarátok sa ma pýta ako robím môj kváskový chlieb, tak som sa rozhodla popísať a ukázať, ako pečiem chlebík ja. Experimentovala som s rôznymi múkami a vyskúšala všeliaké recepty až kým som nenašla tú pravú chuť.

Správna múka a dobrý recept

Kváskový chlieb som začala piecť zhruba pred rokom. Za ten rok som vyskúšala veľa receptov a všakovakých múk,  až som si nakoniec upravila a vytvorila pár receptov, ktoré som si obľúbila. Zistila som, že kvalita, štruktúra a chuť závisí nie len od receptu ale aj od dobrej múky.

Po dlhom skúšaní a obmieňaní múk sa mi osvedčila múka z nášho miestneho mlyna. Každá múka je iná, má iné vlastnosti a inak sa správa. Treba si nájsť len tú správnu múku, síce to môže trvať dlhšie, ale oplatí sa skúšať a experimentovať. Na kváskový chlieb používam múku s číslom T650 z miestneho mlyna.

Nie vždy je na múke napísané „chlebová múka“ tak vtedy si treba pozrieť číslo múky. Múky s číslom T650 a väčším sú vhodné na pečenie chleba.

Pomôcky na výrobu kváskoveho chleba

Na internete je veľa receptov s rôznymi postupmi, niektoré sa mi zdajú priveľmi zložité iné si vyžadujú extra pomôcky. Väčšina receptov odporúča robota na miesenie cesta, alebo píšu ak nemáte robota na cesto, treba miesiť aj pol hodinu ručne, lebo cesto bude lepkavé.

Kváskový chleba a ošatka

Ja som si našla zlatú strednú cestu, robota na miesenie cesta nemám, miesim ručne a cesto nie je lepkavé. Jediné extra pomôcky, ktoré som nemala doma a musela som si dokúpiť  boli: ošatka a kameň na pečenie. Ošatku  som kúpila na internete, mám celulózovú ale aj prútenú. Nevidím v nich nejaký veľký rozdiel, len sa mi zdá, že v prútenej ošatke mi chlebík vykysne lepšie.

Prútené ošatky sú o niečo málo lacnejšie ako tie celulózové. Čo sa týka kameňa, tak najlepší je ten z kamenárstva, ale ten je aj dosť drahý. Ja som si v bežnom obchode kúpila kameň na pečenie pizze (vtedy som ešte nepiekla chleba a pôvodne som ho kúpila na pečenie pizze). Kameň stojí okolo 12e, je z kameniny a osvedčil sa mi aj na pečenie chleba.

Takže, pečenie chleba nie je až také zložité ako sa na prvý pohľad môže zdať. Stačí vám chuť do pečenia a pár pomôcok. Recept s postupom a videom na kváskový chlieb z chlebovej múky nájdete v mojich receptoch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *